Programma Maken

Stel, je wilt een programma maken. Er zijn er vele manieren om te beginnen. Ik heb vele jaren ervaring met programmeren en help je graag op weg. Neem gerust contact met me op als ik je ergens mee kan helpen. Misschien kan ik je op weg helpen om te leren een programma te maken.

Schrijf je hieronder in op mijn nieuwsbrief zodat ik je regelmatig nuttige tips kan sturen.

 
Leer programmeren nieuwsbrief header
 
Voer je naam & email hieronder in om regelmatig Gratis Tips te ontvangen!
Naam:
Email:


VEILIG & VERTROUWD
Uw email adres zal NOOIT verhuurd, verhandeld of verkocht worden.
IK GARANDEER UW PRIVACY.
Ik heb net zo'n hekel aan spam als u.
 
Leer programmeren nieuwsbrief footer
 

Op deze pagina geef ik een aantal suggesties zodat je alvast snel een programma kunt maken.

Ten eerste raad ik aan om eens te kijken op KhanAcademy waar heel veel over programmeren duidelijk wordt uitgelegd met video's en veel oefeningen die je zelf kan doen.

Zelf heb ik veel geleerd uit dit boek, Code Complete van Steve McConnell en ik raad van harte aan om dit boek te lezen wanneer je al enige ervaring met programmeren hebt.

 

Web data extractie software

Met dit programma kan je heel gemakkelijk van een bepaalde website plaatjes en data halen. Data Toolbar is een Internet Explorer add-on waarmee je tekst en plaatjes van het web kan halen. Probeer het eens gratis uit door een trial-versie van dit programma te downloaden. Klik hiervoor op onderstaande banner om de download te starten. Je kan het eventueel ook direct kopen door hier te klikken. Dit programma bespaart je enorm veel tijd als je vaak plaatjes of tekst van websites wil kopiëren.

 

Basic

Basic is een erg gemakkelijke en plezierige taal om te leren programmeren. Ik ben hier zelf vroeger ook ooit mee begonnen op o.a. de Commodore en ZX Spectrum computers. Als je een absolute beginner bent zou je hiermee eens moeten beginnen. Op deze site kan je het BASIC-256 programa gratis downloaden. Download ook de tutorial van deze site om te leren hoe het programmeren in zijn werk gaat. Je eerste programma kan zo simpel zijn als:

say "hello"

Zet je speakers aan en voer dit eerste programma eens uit in BASIC-256.

 

C++ and C

Op deze site leer je hoe je een C++ en C-compiler moet installeren en hoe je je eerste programma kan schrijven. Verzeker jezelf ervan dat je de MINGW-compiler versie downloadt en installeert. Een compiler is een stuk programmatuur die de code die je in een editor schrijft omzet in een uitvoerbaar programma. Dit gecompileerde programma kan dan uitgevoerd worden op je computer (zonder de compiler). Als je programmeert in C++ of C heb je meestal een compiler nodig.

 

PHP

Zo kan je bijvoorbeeld een PHP programma maken. Deze scriptingtaal / programmeertaal is speciaal bedoeld voor als je een website hebt en je bijvoorbeeld gegevens van je bezoekers wil opslaan in een database. Veel internet hosting-providers bieden ondersteuning voor PHP. PHP wordt meestal gebruikt in combinatie met de MySQL database.

Als je op zoek bent naar een goedkope en snelle internet hosting-provider, kan ik je 1eurohosting aanraden. Je hebt bij hun voor circa 30 euro per jaar een domeinnaam, de beschikking over 500 Mb schijfruimte en 10 Gb bandbreedte per maand. Dit is hun voordeligste hosting, als je meer schijfruimte of bandbreedte nodig hebt, is dat ook geen probleem, alleen betaal je dan ook iets meer. Ze bieden volledige ondersteuning voor PHP en MySQL. Ik maak ook gebruik van hun diensten en ben er tot nu toe erg tevreden over.

Als je nog geen internet-hosting account hebt, maar je wil toch PHP leren programmeren op je computer, kan je dit doen door XAMPP op je computer te installeren. Dit is een gratis omgeving waarin Apache webserver, PHP en MySQL op je pc worden geinstalleerd. Zonder deze omgeving (of vergelijkbare omgeving) kan je geen PHP leren programmeren op je computer, omdat Windows standaard geen PHP scripts kan uitvoeren.

In onderstaande video kan je zien hoe je XAMPP kan installeren.


 

Uiteraard moet je ook nog weten hoe de PHP scriptingtaal werkt. Dit kan je o.a. leren op de site van w3schools.com

Andere sites om meer over PHP te leren

http://www.php.net/docs.php
http://www.webmensen.nl/
http://www.homeandlearn.co.uk/php/php.html
http://www.tuxradar.com/practicalphp
http://www.phphulp.nl/
http://www.php-editors.com/php_manual/
http://www.pfz.nl/index.php

Als je gaat programmeren in PHP is het verstandig om een goede PHP editor met syntax-highlighting te hebben. Wanneer je met Windows kladblok (notepad) gaat programmeren in PHP, dan is de structuur van je code moeilijker te doorgronden dan wanneer je een editor hebt die wel PHP syntax-highlighting heeft. Je kan wel programmeren in kladblok, maar als je van plan bent om veel te gaan programmeren is het aan te raden om een goede PHP editor te gebruiken.

Door syntax-highlighting is het namelijk veel eenvoudiger om de structuur van je code te doorzien.

ultraedit

UltraEdit is een erg goede en goedkope editor voor o.a. PHP en biedt syntax-highlighting en auto-complete. Auto-complete wil zeggen dat UltraEdit automatisch je ingevoerde code kan aanvullen als je dat wil. Als je even de naam van een standaard PHP functie bent vergeten, helpt UltraEdit je dan daarbij. Je voert dan bijvoorbeeld de eerste karakters van de functie in en UltraEdit laat dan de mogelijke functies zien die met die karakters beginnen. Bovendien is UltraEdit ook geschikt voor veel andere programmeertalen zoals o.a. JavaScript, HTML, XML, Perl, C en ondersteunt voor die andere programmeertalen ook syntax-highlighting en autocomplete. Bovendien zit een FTP client ingebouwd in UltraEdit, zodat je gemakkelijk je bestanden kan uploaden naar een webserver. Je kan UltraEdit 30 dagen gratis uitproberen.

Andere goede en bovendien gratis editors zijn Notepad++ en Netbeans. Van Netbeans zijn verschillende versies beschikbaar. Als je alleen met PHP werkt is het het verstandigst om de versie te downloaden waarin alleen PHP wordt ondersteund.

PHP frameworks

Wanneer je al een webhosting-account hebt, kun je er ook voor kiezen om via een webinterface (dus online) je PHP code te schrijven. Hiervoor is o.a. het CodeIgniter open-source framework beschikbaar. Je dient CodeIgniter te installeren op de webserver van je webhost. CodeIgniter is een goede tool, maar voor beginners is het aan te raden om eerst de beginselen van PHP te begrijpen voordat je met CodeIgniter aan de slag gaat. Wanneer je n.l. met CodeIgniter aan de slag gaat, moet je namelijk ook leren hoe het modeler - view - controller (of MVC) principe werkt en dit is voor een beginner misschien te ingewikkeld. Je kan op de site van CodeIgniter wel een duidelijke video-handleiding vinden die daar over gaat.

Andere bekende en goede PHP-frameworks zijn:CakePHP, het Zend Framework, Symfony en Kohana.

Voor CakePHP is het boek CakePHP 1.3 Application Development Cookbook een goede handleiding. Voor Symfony zijn meerdere boeken beschikbaar, waarbij A Gentle Introduction to symfony 1.4 een goede introductie is.

Zodra je aan de slag gaat met PHP, zal je ook snel willen leren hoe je met een MySQL database kan koppelen. Een goede handleiding voor MySQL kan je vinden op de site van MySQL zelf. Het is goed mogelijk dat tijdens de installatie van XAMPP de handleiding voor MySQL al op je computer is geïnstalleerd.

Pascal

Wil je een programma maken die onder Windows draait, kan je ervoor kiezen om de programmeertaal Pascal te leren. Pascal biedt het voordeel dat je gestructureerd leert te programmeren. Om te kunnen programmeren in Pascal, moet je een z.g.n. Pascal compiler op je computer installeren. Een compiler is een programma die jouw getypte code omzet naar een programma wat uitgevoerd kan worden op je pc. Professionele Pascal software-ontwikkelaars gebruiken meestal de Delphi ontwikkelomgeving van Embarcadero.

Hier vind je een aantal links naar goede Delphi sites:

Embarcadero Developer Network
Delphi Feeds
Delphi Programming Wiki
Delphi Basics
Andreano Lanusse
Marco Cantu
Daniele Teti
Delphi About

Er is echter ook een gratis alternatief en dat is Free Pascal. Voor deze gratis compiler is een complete ontwikkelomgeving genaamd Lazarus gemaakt, die veel lijkt op Delphi en bovendien gratis is. Ik adviseer om de Lazarus ontwikkelomgeving te installeren, wanneer je Pascal wil leren.

De handleiding voor Lazarus kan je hier vinden. Voor aanvullende informatie over Free Pascal kan je naar de wiki gaan.

Op onderstaande sites kan je veel waardevolle informatie vinden over Delphi. Omdat de programmeertaal van Delphi ook Pascal is, is deze informatie ook heel goed te gebruiken voor wanneer je met Lazarus werkt.

http://delphi.about.com/od/beginners/a/delphicourse.htm
http://www.delphibasics.co.uk/
http://www.delphidabbler.com
http://www.drbob42.com/

Als je de beginselen van Pascal een beetje onder de knie hebt, is het aan te raden om te leren hoe je object-georiënteerd kan programmeren. Bij object-georiënteerd programmeren organiseer je delen van je programmatuur die bij elkaar horen in objecten. Je kan dit het gemakkelijkst voorstellen alsof je een stuk code in een doos stopt. De buitenwereld hoeft niet de exacte interne werking van die doos te weten en hoeft alleen te weten hoe je tegen die doos moet aanpraten. Dit wordt ook wel de interface van het object genoemd. Dit zijn misschien wat moeilijke termen op dit moment, maar als je je wat verdiept in object-georiënteerd programmeren zul na verloop van tijd zien hoe dit werkt.

Een goede handleiding voor object-georiënteerd programmeren in Free Pascal c.q. Lazarus kun je hier vinden. Het is voor een beginner af te raden om hiermee direct aan de slag te gaan en eerst wat eenvoudigere programma's te maken.

In Free Pascal c.q. Lazarus kan je namelijk ook object-georiënteerd programmeren. Door object-georiënteerd te programmeren, wordt de structuur van je programmatuur beter te begrijpen en onderhouden.

Als je wil weten hoe je in Lazarus kan koppelen met een MySQL-database, kan je daarover hier meer informatie vinden.

Visual Basic voor .Net

Visual Basic is een snel te leren programmeertaal. Het maakt gebruik van het .Net platform van Microsoft. Op de site van Microsoft kan je hier gratis Visual Basic Express voor .Net downloaden of zoek even met Google. Met Visual Basic voor .Net kan je o.a. Windows programma's maken.

Voor een goede handleiding over Visual Basic kan je terecht op de volgende site:

http://www.homeandlearn.co.uk/NET/vbNet.html

Visual C# voor .Net

Microsoft heeft de programmeertaal C# (spreek uit: C-sharp) ontwikkeld. Deze programmeertaal is onderdeel van het professionele software-ontwikkelpakket Visual Studio. Om het voor beginners gemakkelijk te maken om deze programmeertaal te leren en niet direct Visual Studio aan te hoeven schaffen, heeft Microsoft Visual C# Express gemaakt.

Dit is een gratis ontwikkelomgeving waarin je ook leert programmeren in C#. Je kan met Visual C# Express net als in Lazarus Windows programma's maken.

C# is misschien voor een beginner wat moeilijker om te leren dan Pascal. Het is tevens mogelijk (voor de gevorderde programmeur) om in C# object-georiënteerd te programmeren. In visual C# Express kan je - zoals de naam al zegt - visueel een programma ontwikkelen m.b.v. de programmeertaal C#. Een compiler (dit is een omzetter die jouw ingevoerde code en schermlayouts omzet naar een werkend programma) is ingebouwd in deze ontwikkelomgeving.

Je kan Visual C# Express hier gratis downloaden, of door even een Google zoekopdracht uit te voeren. Microsoft verandert n.l. nogal regelmatig de locatie waar iets staat op hun webservers.

 

Hieronder kan je een video zien hoe je een eenvoudig programma kan maken in Visual C# Express.

Op de volgende site kan je meer leren hoe je een programma kan maken in de programmeertaal C# :

http://www.homeandlearn.co.uk/csharp/csharp.html

Leren programmeren (voor kinderen)

https://www.robomindacademy.com/go/robomind/home
https://scratch.mit.edu/
https://www.coderdojo.nl/
https://studio.code.org/

 

Programma maken • Programmeren leren PHP Pascal UltraEdit Visual C# Express Gratis Cursus ExcelRichard Zwinkels